fbpx Skip to content

Southeast Portland Basement Remodel

Updated Bedroom & Bathroom Space for Changing Needs

The owner of this Southeast Portland home came to us at Lamont Bros. with a clear goal: they wanted to turn their unused, unfinished basement into a comfortable living space. With their partner moving in, they realized the current setup wouldn't meet the lifestyle needs of two people. They needed more from their home, and came to us to make that happen.

For the homeowner, the goal was to transform the unfinished basement into a welcoming and comfortable living space that the couple could live in together. To accomplish this, our team was tasked with creating a bedroom, bathroom, and walk in closet.

First up, we had to deal with the issue of a cat litter box situated in the basement bathroom. With a lack of ventilation, the cat box created an unpleasant smell that the homeowner and their partner wanted gone. We installed a fire-rated pet door that led to a"Kitty loo" in the adjacent garage, outfitted with a timed ventilation fan. It was a simple solution that made a huge difference, moving the litter box out of the living space and keeping the suite smelling fresh.

Space was also tight and required some careful planning to ensure the clients got what they wanted out of the remodel. We managed to incorporate a new bathroom access from under the basement stairs, turning the old entrance into a neat walk-in closet. By making this small adjustment, the space suddenly felt like it had more room, and everything just flowed better.

Now that the project is complete, this basement is  unrecognizable. It has the vibe of a luxury hotel room, with designer wallpaper, top-notch tile work, and a custom shower built specifically to the homeowner's style and specifications. We added some mood lighting with stylish sconces and gave the fireplace a bit of a facelift, making the whole place feel extra cozy.

Needless to say, the clients were very excited to have a new living space that could accommodate their changing needs as their relationship progressed. With plenty of living space and a space designed for two, they couldn't have been more pleased with how it turned out.

The owner of this Southeast Portland home came to us at Lamont Bros. with a clear goal: they wanted to turn their unused, unfinished basement into a comfortable living space. With their partner moving in, they realized the current setup wouldn't meet the lifestyle needs of two people. They needed more from their home, and came to us to make that happen.

For the homeowner, the goal was to transform the unfinished basement into a welcoming and comfortable living space that the couple could live in together. To accomplish this, our team was tasked with creating a bedroom, bathroom, and walk in closet.

First up, we had to deal with the issue of a cat litter box situated in the basement bathroom. With a lack of ventilation, the cat box created an unpleasant smell that the homeowner and their partner wanted gone. We installed a fire-rated pet door that led to a"Kitty loo" in the adjacent garage, outfitted with a timed ventilation fan. It was a simple solution that made a huge difference, moving the litter box out of the living space and keeping the suite smelling fresh.

Space was also tight and required some careful planning to ensure the clients got what they wanted out of the remodel. We managed to incorporate a new bathroom access from under the basement stairs, turning the old entrance into a neat walk-in closet. By making this small adjustment, the space suddenly felt like it had more room, and everything just flowed better.

Now that the project is complete, this basement is  unrecognizable. It has the vibe of a luxury hotel room, with designer wallpaper, top-notch tile work, and a custom shower built specifically to the homeowner's style and specifications. We added some mood lighting with stylish sconces and gave the fireplace a bit of a facelift, making the whole place feel extra cozy.

Needless to say, the clients were very excited to have a new living space that could accommodate their changing needs as their relationship progressed. With plenty of living space and a space designed for two, they couldn't have been more pleased with how it turned out.

remodeling location