fbpx Skip to content

South Portland Basement Remodel

Finished Basement Family Room & Home Office for A Growing Family

After the owners of this South Portland craftsman bungalow home welcomed a new baby, they quickly realized the home they loved was no longer big enough to meet their needs. Rather than move, they decided to hire our team at Lamont Bros. to expand their living space by remodeling their unfinished basement.

The main objectives of the project were to transform their basement from an unfinished storage area into a finished and functional living space that could accommodate the needs of their growing family. Specific goals included creating a quiet office space for the husband, installing a new bathroom, and adding a family room for entertainment.

In addition to the comfort and livability upgrades, the homeowners also decided to take the opportunity to perform a seismic retrofit. Since the home was built in 1924, it needed a few structural upgrades to ensure stability in the case of a seismic event.

The project faced several significant design challenges that required our team to think of creative

 

solutions. First, the limited depth for furniture arrangement made it difficult to design a comfortable living space. Second, the existing plumbing and ductwork layout hindered the optimal use of space. Lastly, we wanted to ensure that the basement was sufficiently lit with a balance of natural and artificial light to create a warm and inviting atmosphere.

To overcome these challenges, we reconfigured the plumbing and ducting to allow for a more optimized floor plan.

This more efficient layout allowed for more freedom arranging the furniture for the basement. We also installed new windows and a frosted glass door in the bathroom, allowing for more natural light throughout the space.

The remodeled basement now serves as a versatile area for family gatherings, entertainment, and work, significantly improving the family's daily life. Better yet, the space is not only functional for their current season of life, but has the capability to adapt as the family's needs change in years to come.

After the owners of this South Portland craftsman bungalow home welcomed a new baby, they quickly realized the home they loved was no longer big enough to meet their needs. Rather than move, they decided to hire our team at Lamont Bros. to expand their living space by remodeling their unfinished basement.

The main objectives of the project were to transform their basement from an unfinished storage area into a finished and functional living space that could accommodate the needs of their growing family. Specific goals included creating a quiet office space for the husband, installing a new bathroom, and adding a family room for entertainment.

In addition to the comfort and livability upgrades, the homeowners also decided to take the opportunity to perform a seismic retrofit. Since the home was built in 1924, it needed a few structural upgrades to ensure stability in the case of a seismic event.

The project faced several significant design challenges that required our team to think of creative solutions. First, the limited depth for furniture arrangement made it difficult to design a comfortable living space. Second, the existing plumbing and ductwork layout hindered the optimal use of space. Lastly, we wanted to ensure that the basement was sufficiently lit with a balance of natural and artificial light to create a warm and inviting atmosphere.

To overcome these challenges, we reconfigured the plumbing and ducting to allow for a more optimized floor plan.

This more efficient layout allowed for more freedom arranging the furniture for the basement. We also installed new windows and a frosted glass door in the bathroom, allowing for more natural light throughout the space.

The remodeled basement now serves as a versatile area for family gatherings, entertainment, and work, significantly improving the family's daily life. Better yet, the space is not only functional for their current season of life, but has the capability to adapt as the family's needs change in years to come.

 

remodeling location